Europa scherpt digitale beveiligingsregels aan voor overheden en essentiële organisaties Bepaalde processen zijn zo essentieel voor de Nederlandse samenleving dat uitval of verstoring tot ernstige..
Digitale bedreigingen zijn aan de orde van de dag. Ook in de zorgsector zijn de uitdagingen groot. Een groeiende vraag naar zorg, een tekort aan zorgpersoneel en een toename in IT-systemen met de bijbehorende veiligheidsmaatregelen maakt dat zorginstellingen continue kampen met een afweging. Hoe faciliteer je jouw medewerkers om hun kostbare tijd te spenderen aan cruciale zorg, zonder hen, de IT-afdeling en de cybersecurity van de instelling onder druk te zetten met alle technische vereisten?
Van het beschermen van patiëntgegevens tot een roodgloeiende helpdesk met vragen vanuit de zorgmedewerkers: met een tekort aan personeel op de IT-afdelingen ervaren zorginstellingen een aantal uitdagingen in het faciliteren en up-to-date houden van hun cybersecurity. In dit artikel nemen we de drie meest voorkomende cybersecurity uitdagingen op de IT-afdeling onder de loep.
Uitdaging 1: Consistent beschermen van patiëntgegevens
Een zorgorganisatie verwerkt veel privacygevoelige data welke interessant zijn voor hackers. Steeds meer administratieve handelingen en het verlenen van zorg op afstand betekent ook meer gebruik van internet en de cloud. De uitdaging? Het borgen van de privacy van medische gegevens. Zeker sinds de komst van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Steeds meer medische gegevens ‘reizen’ over het netwerk. Dat vereist een zorgvuldige authenticatie en veilig transport van de data. Zorgorganisaties zijn en blijven verantwoordelijk voor deze medische gegevens. Ook de beveiliging van de opslag van de gegevens is belangrijk. Cruciaal is waar de gegevens staan, óók in fysieke zin, en hoe ze worden beveiligd. Het naleven van deze wetten, regels en voorschriften rust (veelal) op de schouders van de IT-afdeling.
Uitdaging 2: Balans tussen gebruiksgemak en veiligheid
Van het regelmatig opnieuw inloggen tot het keer op keer kiezen van een nieuw, veilig wachtwoord - om alle privacygevoelige gegevens te beschermen - wordt inloggen in zorgsystemen steeds complexer. Toepassingen als 2FA en/of het met regelmaat kiezen van een nieuw wachtwoord kosten het zorgpersoneel niet alleen meer tijd - het levert ook veel vragen op. De toenemende complexiteit van authenticatie in het ook nog eens toenemende aantal systemen, heeft ook gevolg voor de IT-afdeling. De telefoon staat roodgloeiend. “Hoe log ik in?” “Wat moet ik doen als ik mijn 2FA device niet bij mij heb?” “Hoe kan ik mijn wachtwoord veranderen?”. Naast het ondersteunen van het zorgpersoneel met vragen, blijft het IT-personeel verantwoordelijk voor de beveiliging van de gevoelige gegevens.
Uitdaging 3.1: Omgaan met personeelsschaarste
Het eerste deel van de derde uitdaging - welke zich toespitst op tekorten - gaat in op personeelsschaarste. In de zorg is er niet alleen gebrek aan zorgpersoneel - ook een tekort aan IT-personeel lijkt de trend te worden in deze sector. Het gebrek aan personeel op deze afdeling hindert niet alleen innovatie en groei. Het ingewikkelde takenpakket binnen de zorgsector wordt alleen maar groter en complexer, helemaal als we kijken op het gebied van cybersecurity.
Uitdaging 3.2: Omgaan met budgettaire schaarste
Naast een tekort aan personeel, heerst er in de zorg ook een budgettaire schaarste. Het dubio voor het verdelen van het aanwezige budget lijkt met regelmaat een afweging tussen innovatie voor de zorgverlening en de innovatie van IT-systemen. Aandacht en de nodige investeringen in cybersecurity zijn echter wel noodzakelijk. Naast het up-to-date blijven van ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, e-health, domotica en IoMT, heeft het IT-personeel de nodige investeringen nodig om zorgverleners altijd en overal veilig te laten werken, met als doel het verkleinen van een cyberaanval.
Hoe helpt TReNT?
TReNT helpt je graag met het bouwen van een veilige digitale infrastructuur als solide basis. Eén waarbij u volledig in control bent. Met onze open, betrouwbare en vitale glasvezelinfrastructuur maken we samen met u slimme en veilige zorg mogelijk. Onze razendsnelle glasvezelverbindingen zorgen voor een optimale connectiviteit en faciliteren bij het veilig versturen en ontvangen van data.
Meer informatie
Benieuwd hoe onze connectiviteit bijdraagt aan het oplossen van de uitdagingen binnen uw zorginstelling? Neem dan gerust contact met ons op.