Digitale economie en connectiviteit; twee termen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zeker in een land zoals Nederland. Niet zo gek dat wij als kikkerlandje dan ook hoog scoren in de..
Van slimme klaslokalen, geautomatiseerde aanwezigheidscontrole door bluetooth en het beheersen van het klimaat. Internet of Things wordt binnen het onderwijs ingezet voor zowel het optimaliseren van de leerervaring, het onderhouden van de school/het gebouw en het ontwikkelen van waardevolle lessen door docenten.
Wat is Internet of Things (IoT)?
Internet of Things (IoT) verwijst naar het netwerk van fysieke objecten, apparaten, voertuigen, gebouwen en andere items die zijn ingebed met sensoren, software en connectiviteit, waardoor ze gegevens kunnen verzamelen en uitwisselen via het internet. Van slimme apparaten, wearables en domoticasystemen tot industriële machines, omgevingssensoren en autonome voertuigen: IoT-apparaten kunnen allerlei devices omvatten.
Wat zijn de voordelen van Internet of Things in het onderwijs?
De toepassing van deze digitale innovatie zien we op diverse vlakken terug binnen scholen en universiteiten.
Studenten
- Betere toegang tot communicatiekanalen en leermateriaal.
- Efficiënter gebruik van tablets en smartphones.
- Aanwezigheidscontrole middels bluetooth apparaten.
- Inzetten van persoonlijke assistenten als Google Home.
Docenten
- Aanbieden van gepersonaliseerde lesmaterialen.
- Ondersteunende rol bieden bij het verzamelen van gegevens (voortgang bij
studenten in real time te monitoren). - Stroomlijnen van de aanwezigheidsadministratie.
- Creëren van waardevolle lessen en meer betrokkenheid door in te spelen op behoeften van studenten / gepersonaliseerd leren.
- Toepassen van VR en AR in lessen.
Schoolmanagement- en onderhoud
- Slimme whiteboards om lesmateriaal te delen.
- Klimaatbeheersing door middel van sensoren die temperatuur en CO2 gehaltes meten zorgen voor een optimaal leerklimaat.
- Duurzaam gebouwenbeheer wordt mogelijk door te meten of ruimtes bezet zijn en daarna het licht en de verwarming automatisch uit te zetten.
Welke uitdagingen zien we met IoT in het onderwijs?
Hoewel Internet of Things een heleboel mooie kansen biedt, brengt deze digitale innovatie uitdagingen, overwegingen en potentiële risico’s met zich mee. Deze variëren van beveiligingsrisico’s en kwetsbaarheden rondom hacking en malware tot het integreren van IoT-technologie met bestaande systemen en infrastructuur waar tijd en expertise voor nodig is.
Risico’s
- Cyberbeveiliging is niet (meer) vanzelfsprekend.
- Door gebruik van IoT wordt digitale informatie verzameld en opgeslagen, waardoor onderwijsinstellingen een grote risico lopen om slachtoffer te worden van cyberaanvallen.
Uitdagingen
- Kinderen worden ‘digitaal’ geprofileerd door AI-aangedreven software. Dit kan leiden tot privacykwesties.
- Beschermen van gevoelige student- en scholierendata.
- Opzetten van een IT-afdeling voor het onderhoud van IoT-technologie.
Overwegingen
- Niet alle studenten hebben toegang tot technologie.
- Gevoel van ‘Big brother is watching you’.
- IoT-technologie kan duur zijn om te implementeren en te onderhouden.
Naast bovenstaande risico’s, uitdagingen en overwegingen, moet het huidige netwerk van de onderwijsinstelling onder de loep worden genomen. Voldoet deze aan de benodigde criteria voor beveiliging? Is de connectiviteit in orde en staat de bandbreedte de toepassing van IoT toe? En is de architectuur zodanig ingesteld dat privacygevoelige gegevens zo goed mogelijk worden beschermd?
Wat heeft mijn onderwijsinstelling nodig om IoT te faciliteren?
De IoT toepassingen in het onderwijs zijn eindeloos. Als onderwijsinstelling moet je o.a. zorgen voor een netwerkarchitectuur die deze data-uitwisseling (veilig) mogelijk maakt.
Wil je meer weten over de oplossingen die TReNT biedt voor het verbeteren van connectiviteit? Of wil je meer weten over hoe Dark Fiber jouw onderwijsinstelling voorziet van een veilig, schaalbaar netwerk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Zo kun je kennismaken met onze oplossingen en services.