Blogs & inspiratie - TReNT Glasvezel

Het magazijn van de toekomst vraagt om betrouwbare IT-infrastructuur

Geschreven door Bram Gerridzen | 6-sep-2023 20:28:15

De transport- en logistieksector kent de nodige uitdagingen voor nu en in de toekomst. Zo kampt de sector met een chauffeurstekort, zijn duurzaamheid en CO2-reductie belangrijke thema’s en worden klanten binnen B2B veeleisender. De ervaring die de ‘normale consument’ verwacht, sluipt ook door naar bedrijven. Een voorbeeld hiervan zijn track & trace-opties bij transport. Klanten willen precies weten waar hun leveringen zijn en hoe lang het nog duurt. 

Deze uitdagingen kunnen (deels) opgevangen worden door technologische toepassingen, zoals IoT, Data, BlockChain, AI en robotisering. 

Meer en meer robots doen hun intrede in het magazijn 

Robotisering heeft een opmars gemaakt in de logistieke sector en worden dan ook steeds vaker ingezet in magazijnen, sorteercentra en het bezorgproces. Dit zorgt voor aanzienlijke veranderingen binnen de logistiek en maakt het mogelijk om processen op slimme wijze te automatiseren. Dankzij AI worden robots ook steeds slimmer en nemen zelfs de volledige pick-, pack- en postactiviteiten over. Zoals de opkomst van autonome voertuigen, waaronder zelfrijdende vrachtwagens en drones, die de traditionele transportmethoden drastisch transformeren.

Data Driven Logistics: de toekomst van logistiek

Door digitale data te combineren en te verrijken, kunnen logistieke processen efficiënter, sneller en duurzamer verlopen. Actuele data stelt bijvoorbeeld transportbedrijven in staat om aankomsttijden van vrachtwagens en schepen beter in te schatten. Dit verkort de wachttijd en drukte kan beter worden voorspeld: wat leidt tot efficiëntere en goedkopere logistiek. Dit draagt ook bij aan het verminderen van maatschappelijke kosten en het bevorderen van duurzaamheid door het verminderen van gereden kilometers.

Kortom: digitale logistiek biedt tal van voordelen, zoals het vermijden van lege ritten en tijdverlies, real-time communicatie tussen chauffeur en ontvanger voor optimale informatievoorziening over de status van de levering, en beter overzicht over depots door transparante en goed op elkaar afgestemde processen. 

Is jouw infrastructuur er klaar voor?

De basis voor al deze technologische toepassingen? Een robuuste infrastructuur die toekomstvast, veilig en open is.