Blogs & inspiratie - TReNT Glasvezel

De rol van Dark Fiber in digitale versnelling

Geschreven door Brenda Chamaon | 5-apr-2024 13:03:49

Digitale economie en connectiviteit; twee termen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zeker in een land zoals Nederland. Niet zo gek dat wij als kikkerlandje dan ook hoog scoren in de ranglijsten voor digitale economie en connectiviteit. Na drie jaar afwezigheid is Nederland teruggekeerd in de top 3 van de zogenoemde DESI-index. 

De Digital Economy and Society Index (DESI) rangschikt Europese landen als het gaat om de kwaliteit van de digitale infrastructuur en het gebruik van digitale toepassingen door inwoners. Ook kijkt het naar hun online vaardigheden. Daarnaast wordt gemeten hoe de digitale dienstverlening van de overheid het doet en onderzoeken zij de mate en manier waarop het bedrijfsleven gebruik maakt van digitale technologieën. 

Nederland houdt zich staande in 'digitale' EU-kopgroep

Vooral op dat laatste punt heeft Nederland grote stappen gezet. Met gebruik van social media, cloud toepassingen en het benutten van data (big data) loopt het bedrijfsleven ten opzichte van andere EU-landen voorop. Ook de investeringen in AI, quantum en het steeds meer gebruikmaken van digitale technologieën in (productie)processen versterken onze economische positie.

Om de kansen die deze digitale tools, technologieën en cloudoplossingen bieden ten volle te (blijven) benutten en te optimaliseren, is een solide en betrouwbaar digitaal fundament noodzakelijk.

TReNT levert dit fundament voor goede connectiviteit, in de vorm van Dark Fiber. Met de voordelen van hogere bandbreedte, betrouwbaarheid en schaalbaarheid biedt dark fiber de infrastructuur dien nodig is om de digitale economie te ondersteunen. De bandbreedte bepaal je namelijk zelf door eigen (belichtings)apparatuur. Hierdoor is het mogelijk om nu én in de toekomst enorme hoeveelheden gegevens over te brengen. Een toekomstbestendige oplossing om nieuwe diensten en toepassingen te integreren zoals cloud computing, AI en IoT.