Blogs & inspiratie - TReNT Glasvezel

Is jouw infrastructuur klaar voor AI?

Geschreven door Brenda Chamaon | 4-sep-2023 8:03:19

Automatisering is vandaag de dag niet weg te denken uit het dagelijks leven. Vrijwel overal hebben we te maken met automatisering en dat gebeurt steeds meer met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). We rijden in auto’s die deels zelf rijden, Netflix schotelt je nieuwe series voor op basis van je kijkhistorie en we kunnen automatisch content genereren via programma’s als ChatGPT. Artificial Intelligence is overal en krijgt steeds meer voet aan de grond.

De invloed van AI op ons werk wordt ook steeds groter. Zowel in de gezondheidszorg als in de transportsector. Maar ook in het onderwijs. Hoe zien de toepassingen van AI eruit in deze sectoren? Wij hebben verschillende voorbeelden voor je op een rij gezet.

Gezondheidszorg

In de gezondheidszorg speelt kunstmatige intelligentie een cruciale rol bij het verbeteren van diagnostische nauwkeurigheid, behandeling en patiëntenzorg. AI-gedreven systemen kunnen bijvoorbeeld medische literatuur en patiëntgegevens analyseren om artsen te helpen bij het diagnosticeren en behandelen van ziekten. Zo ontdekt AI vaker borstkanker dan radiologen, blijkt uit een grootschalig Zweeds onderzoek. Ook door geavanceerde data-analyse toe te passen op grote hoeveelheden zorgdata (Big Data) kan er uiteindelijk voor zorgen dat patiënten sneller en gezonder de IC verlaten en uiteindelijk het aantal opnames vermindert en de ligduur van patiënten verkort. 

Transport & logistiek 

In de transportsector leidt AI tot autonome (zelfrijdende) voertuigen. De combinatie van sensoren, camera’s en AI heeft de industrie veranderd door te streven naar een toekomst waarin auto-ongelukken door menselijke fouten worden geminimaliseerd. Daarnaast stelt AI bedrijven in staat om voorraden, orders en leveringen te voorspellen, orderpicking te automatiseren én leveringsroutes te optimaliseren. 

Energie

In de energiesector speelt AI een cruciale rol bij het optimaliseren van energieverbruik en -productie. Met kunstmatige intelligentie kan vraag en aanbod op elkaar afgestemd worden. Zo zijn er accu’s die digitaal met elkaar verbonden zijn en via een slim algoritme kunnen gebruikers energie met elkaar delen. Ook in de hernieuwbare energie wordt AI ingezet om productie te voorspellen en te optimaliseren, zoals het aanpassen van de hoek van zonnepanelen voor maximale opname van zonlicht.

Onderwijs

In het onderwijs wordt AI ingezet om leraren en leerlingen te ondersteunen. Bijvoorbeeld als hulpmiddel voor het leerproces van een leerling in de vorm van een adaptief leersysteem. Aan de hand van antwoorden bepaalt AI welke vervolgvragen of content de leerling aangeboden krijgt. De leraar krijgt inzicht in de prestaties van de leerlingen (monitoring), maar AI kan er ook voor zorgen dat de leerlingen gerichte feedback krijgen. AI wordt ook ingezet om leraren te helpen bij routinematige en administratieve taken zoals het beoordelen van toetsen en het plannen van lessen. Verder helpt AI als waarschuwingssysteem en signaleren welke leerlingen kans lopen om uit te vallen, zodat leraren daar tijdig op in kunnen spelen. 

Productie en industrie

Eén van de meest veelbelovende toepassingen van AI in de industrie is predictive maintenance. Dit is een techniek waarbij sensoren op machines geïnstalleerd worden die realtime data verzamelen, zoals trillingen, druk, temperatuur en andere parameters. Met de hulp van AI-algoritmen worden deze gegevens geanalyseerd om mogelijke storingen op te sporen vóórdat deze plaatsvinden. AI kan ook worden ingezet om de kwaliteit van producten te controleren en te verbeteren. De kwaliteitscontrole wordt hiermee efficiënter en de kans op menselijke fouten vermindert.

Waarom AI en Dark Fiber de perfect match zijn?

Met de komst van AI-toepassingen neemt de vraag naar hogere snelheden en capaciteit alleen maar toe. Dark Fiber biedt dé cruciale infrastructuur (tussen datacenters en edge locaties) voor het ondersteunen van deze toepassingen. De hoge capaciteit en snelheid van Dark Fiber stellen AI-systemen in staat om efficiënt enorme hoeveelheden data te verwerken en real-time analyses uit te voeren. Waarom? Dark Fiber heeft een ongelimiteerde bandbreedte, is schaalbaar en keuzes rondom het inrichten, beheren en beveiligen van het netwerk maakt jij allemaal zelf . Hierdoor heb je de maximale controle. 

Is jouw digitale infrastructuur klaar voor de talloze toepassingen van AI?