Blogs & inspiratie - TReNT Glasvezel

Voor AI in de zorg wordt 2023 het sleuteljaar

Geschreven door Brenda Chamaon | 30-aug-2023 7:22:12

In de gezondheidszorg bestaat een urgente behoefte aan hoogwaardige en efficiënte zorg, omdat de gezondheidszorg onder druk staat door stijgende kosten, een wereldwijd tekort aan zorgpersoneel en gebrek aan operationele efficiency. De ontwikkeling van technologie - en dan specifiek genoemd Artificial Intelligence (AI) - lijkt de sector hierin te gaan ondersteunen. 

Wat is Artificial Intelligence (AI)?

Artificial Intelligence - ofwel kunstmatige intelligentie - is een tak van de informatica. De techniek richt zich op het
creëren van intelligente machines die taken kunnen uitvoeren waarvoor doorgaans menselijke intelligentie vereist is. Denk hierbij aan visuele perceptie, spraakherkenning, besluitvorming en natuurlijke taalverwerking. Artificial Intelligence omvat de ontwikkeling van algoritmen en software die gegevens kunnen analyseren, ervan kunnen leren en beslissingen kunnen nemen op basis van de aangeleerde patronen.

Artificial Intelligence (AI) in de zorg

Het verbeteren van de efficiëntie en kwaliteit van de zorg is van cruciaal belang in de huidige complexe gezondheidszorg. Artificial Intelligence (AI) biedt mogelijkheden om zinvolle informatie op te halen uit klinische gegevens en zo een geïntegreerde gezondheidszorg mogelijk te maken. Zorg die preciezer is en betere, voorspellende eigenschappen heeft. Hoewel AI al tientallen jaren bestaat, staan de meeste gezondheidszorginstellingen nog maar aan het begin van hun mogelijke gebruik van deze technologie.

Hoe wordt AI toegepast in de zorg?

De ontwikkeling van AI in de gezondheidszorg raakt nu in een versnelling. Waarom? De mogelijkheid om nuttige inzichten te leveren op basis van grote hoeveelheden gegevens, voornamelijk ten behoeve van het terugnemen van de druk op de sector én het blijven bieden van kwalitatieve zorg.

Bekijk bijvoorbeeld de volgende vier toepassingen van AI die de gezondheidszorg kunnen transformeren:

  • Verbetering van operationele efficiëntie en kwaliteit
    De mogelijkheden lijken hier eindeloos - denk aan het besparen van tijd op factuur verwerken en het moderniseren van werkprocessen tot het verbeteren van de patiënten ervaring en het automatisch genereren van rapportages. AI herkent patronen en ontdekt optimalisatieslagen waardoor werkprocessen efficiënter ingezet kunnen worden.

  • Ondersteuning voor klinische besluitvorming
    Oplossingen op basis van AI kunnen helpen om grote hoeveelheden klinische gegevens met elkaar te combineren om een meer holistische kijk op patiënten mogelijk te maken. Zo ondersteunt Artificial Intelligence specialisten in het Amsterdam UMC bij het opstellen van bestralingsplannen en werkt het LUMC onder andere aan het toepassen van AI om migraine te voorspellen én het eerder herkennen van chronische reumatoïde artrtitis.

  • Het beheren van de gezondheid van een populatie
    Van voorspellingen over de gezondheid van een populatie en het herkennen van risicogroepen tot het volgen van vitale  functies van ouderen tot het ontwikkelen van gepersonaliseerde gezondheidsprogramma’s: AI helpt specialisten de gezondheid van een populatie te beheren door gezondheidsinformatie te verzamelen, te analyseren en toe te passen in de praktijk.

  • Ondersteuning voor onderzoek en ontwikkeling
    Kunstmatige intelligentie ondersteunt artsen en onderzoekers met het innoveren van de aangeboden zorg. AI helpt bijvoorbeeld met het ontdekken van nieuwe medicijnen en behandelingen, helpt artsen beelden te analyseren om nauwkeuriger diagnoses te kunnen stellen en helpt  te voorspellen welke patiënten een verhoogd risico lopen op bepaalde ziekten, op basis van hun genetisch profiel.

Waarom AI toepassen in de zorg?

Eén van de grootste voordelen van AI is het vermogen om grote hoeveelheden data te verwerken en te analyseren, abnormale patronen te herkennen en te leren van eerdere ervaringen. Dit zou kunnen leiden tot slimmere besluitvorming, betere kwaliteit van zorg en betere resultaten voor de patiënt.


Welke oplossingen biedt TReNT Glasvezel voor de zorgindustrie?

Met Dark Fiber ben je verzekerd van een exclusieve, stabiele en veilige private verbinding. De bandbreedte en connectiviteit ondersteunen (zware) innovaties als Artificial Intelligence. De hoogwaardige infrastructuur voldoet ook aan de specifieke kwaliteitsparameters die zorginstellingen tegenwoordig vereisen. Denk hierbij aan de betrouwbaarheid van het netwerk (storingsgevoeligheid, latency en veiligheid) en toekomstbestendigheid. 

Meer informatie over een veilige basis voor de netwerkarchitectuur?

Wil je meer weten over de oplossingen die TReNT biedt voor het verbeteren van connectiviteit? Of wil je met meer weten over hoe Dark Fiber jouw zorginstelling voorziet van onbeperkte bandbreedte? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Zo kun je kennismaken met onze oplossingen en services.