In onze huidige samenleving zijn digitale technologieën niet meer weg te denken. Deze technologieën bieden talloze mogelijkheden en oplossingen voor de vele uitdagingen waarmee wij geconfronteerd..
Redundante infrastructurele oplossingen zijn als verzekeringspremies. Afhankelijk van uw noden en wensen kiest u een oplossing - een betaalbare ‘premie’ - die aansluit bij uw bedrijfssituatie. U maakt eenvoudigweg een risicoanalyse. Wat kost het (tijdelijk) uitvallen van bedrijfskritische ICT-processen en met welke ‘premie’ is zo’n calamiteit af te dekken?
Uitval kost (veel) geld; een breedbandig bedrijfsnetwerk met hoge beschikbaarheid is echter ook niet gratis. Daarom is het van belang beide zaken in balans te brengen. In deze blog ga ik in op het thema ‘redundantie’. Wat is dat eigenlijk? Welke varianten bestaan er en wat zijn aandachtspunten? Kortom: wat is de relevantie van redundantie?
Wat is een redundante verbinding of oplossing?
Elke ICT-omgeving leunt op twee pijlers. Enerzijds is dat de fysieke ‘ijzerwinkel’. Denk aan de serverruimtes - op bedrijfslocaties en in datacenters - waar de servers in racks staan te zoemen en te knipperen. Dat zijn de plekken waar alle bedrijfskritische data staan en waar uw applicaties draaien. Anderzijds zijn daar de (breedbandige) verbindingen die data en applicaties voor de gebruikers ontsluiten.
Op die fysieke locaties - en op de verbindingslijnen er tussen - kan het flink mis gaan. Denk aan calamiteiten als natuurrampen, graafwerkzaamheden en cybercrime. Gelukkig zijn er oplossingen om uw business continuity te borgen. In een vorige blog over Bedrijfscontinuïteit zijn er diverse opties besproken. Een van de “bouwstenen” is een redundante oplossing, waarbij gebruik gemaakt wordt van twee (fysiek gescheiden) ‘lijnen’; de ene verbinding is de backup wanneer de andere uitvalt.
Welke vormen van redundantie bestaan er?
Wij onderscheiden twee basisvormen en een variant daarop, die allemaal in meerdere of mindere mate bijdragen aan een verhoogde beschikbaarheid van het bedrijfsnetwerk.
Volledige redundantie over glasvezel (full redundancy)
Voor sommige organisaties is uitval geen optie; die eisen maximale beschikbaarheid. Dan hebben we het over enorme financiële impact of ernstige reputatieschade. Denk aan een grote touroperator die online geen boekingen kan verwerken. Of een ziekenhuis waar de backoffice geen operaties kan plannen. Dan is een enkele (glasvezel)lijn geen optie. Wanneer die door een graafmachinist kapot wordt getrokken, hebben ze een heel groot probleem.
Full redundancy op glasvezelniveau biedt voor deze ‘grote jongens’ dan het nodige comfort. In plaats van één lijn levert een aanbieder een volledige ring. Twee fysiek gescheiden ‘touwtjes’, die nergens onderweg bij elkaar komen of elkaar kruisen. Ook niet ter plaatse van de klantlocaties; dit wordt gerealiseerd door de beide glasvezellijnen met enige afstand van elkaar een pand binnen te brengen (“end-to-end” scheiden).
full redundant
Het is belangrijk dat deze organisaties doorrekenen hoeveel het kost als hun systemen een periode niet beschikbaar zijn. Om welk bedrag gaat het per uur of dagdeel? Welk budget hebben ze tot hun beschikking om de verbinding tussen de locaties op het gewenste niveau te brengen?
Ik hoor managers vaak zeggen ‘tot nu toe is het altijd goed gegaan!’. Maar geloof me, tijdens mijn werkzaamheden heb ik al menig rampscenario aangehoord. Nog altijd kloppen klanten pas aan wanneer het kwaad al is geschied. Denk aan een orderpicking systeem dat plots na een calamiteit uit de lucht gaat. De pallets met orders staan niet klaar, vrachtwagenchauffeurs lopen gefrustreerd rond op het laadperron en servicepunten in het land worden niet bevoorraad. Boze klanten! Doemscenario.
Wanneer kiest u deze optie?
- 24/7 bedrijfsvoering
- Forse financiële impact of ernstige reputatieschade bij uitval
- ICT zit in de kern van de bedrijfsactiviteiten (faciliteren primaire proces)
- Voorbeeld: webshop in kleding of afnemen tentamens in VO/HBO-WO
Flat redundantie over glasvezel
Wanneer een volledig gescheiden glasvezelring budgettair niet past, kan flat redundantie soelaas bieden. Het is interessant voor bedrijven die zich ‘verzekeringstechnisch’ een beperkt risico op een calamiteit kunnen veroorloven.
Het woord ‘flat’ verwijst bij deze oplossing naar deels samenvallende glasvezellijnen. Pas in de buurt van de ‘ijzerwinkels’ - de bedrijfslocaties en datacenters - komen de gescheiden lijnen weer samen. Of ergens onderweg, waar glasvezeltracés elkaar kruisen. Bij TReNT kunnen we precies aangeven hoe groot uw risico is in termen van “samenvallende meters” (het zogenaamde “single-point-of-failure”).
flat redundant
Flat redundancy leidt er toe dat u minder budget kwijt bent aan die fysiek gescheiden invoeringen aan beide kanten op een locatie of extra vezellengte om tracés onderweg toch geheel van elkaar te scheiden. Wie voor ‘flat’ kiest, maakt een bewuste keuze voor het lopen van een (beperkt) risico (graafwerkzaamheden)
Wanneer kiest u deze optie?
- Uitval van bedrijfsproces(sen) is onwenselijk, maar niet onoverkomelijk
- (Inzicht in) samenvallende glasvezeltracés vormen een aanvaardbaar risico versus budget full redundancy
- Voorbeeld: enkele honderden meters samenvallend glasvezeltracé over eigen perceel OF glasvezelkruisingen van ca. 5-10 meter; bijvoorbeeld verzorgingshuis met narrow casting faciliteit
Redundantie in hybride vorm: inzet verschillende “dragers”
Een bedrijf kan een hoogwaardige glasvezeloplossing afnemen; een enkelvoudige lijn die een enorme hoeveelheid data kan verwerken. Vergelijk het met een snelweg met een onbeperkt aantal rijstroken. Een risico-analyse kan ertoe leiden een tweede, vaak niet volledig gescheiden, lijn via een andere drager te laten lopen. De redenatie is dan dat terugval in capaciteit voor een beperkte periode (herstel glasvezel) acceptabel is, waarbij gedurende de uitval van de glasvezel alleen de meest kritische toepassing(en) over de “veiligheidslijn” worden afgewikkeld.
Bijvoorbeeld xDSL of een 4G-oplossing. Als het misgaat, kan het bedrijf in dit scenario best een uur of zelfs een werkdag zonder snelle, stabiele verbinding. Een ICT-manager calculeert als ware een sporadische wegafsluiting in en neemt nu en dan gedurende korte periodes genoegen met één rijstrook.
Wanneer kiest u deze optie?
- Beperkte uitval van de glasvezel is acceptabel
- “Eindig budget”
- Kritische toepassingen geschikt voor alternatieve drager
- Bijvoorbeeld VoIP oplossing voor een callcenter
Aandachtspunten redundante glasvezel oplossing
TReNT Glasvezel voorziet in onbelichte verbindingen (dark fiber). De klant zorgt - eventueel in samenspraak met een IT-partner - dat kritische toepassingen als ERP/WMS, CRM-pakketten en VoIP-verkeer daar overheen gaan lopen. So far, so good…
Als TReNT hebben we in het verleden helaas het volgende meegemaakt. Een klant krijgt te maken met een calamiteit. Gevolg? Het ene deel van zijn glasvezelring ligt eruit. Geen probleem natuurlijk, want het andere deel gaat het IT-verkeer overnemen… Toch ontvingen we na die eerste storingsmelding opnieuw een telefoontje. Een stem aan de andere kant van de lijn vertelde in paniek dat hun ICT-toepassingen nog steeds niet draaien. Vandaar dat ik hieronder nog een aantal aandachtspunten en tips geef, waar u bij het kiezen van een redundante oplossing aan moet denken.
#1 Active/active verbinding
In het hierboven geschetste voorbeeld heeft de klant het tweede deel van zijn ring nooit ingeregeld. Met nadruk adviseren wij onze klanten om op zijn minst een signaal op die ‘reservelijn’ te zetten. Dan weet u in ieder geval dat hij werkt wanneer die echt nodig is. In vakjargon noemen we dat “active/active” verbindingen. Iets om mee te nemen bij de ingebruikname van de ring.
#2 Inrichting actieve laag via SD-WAN
Het onderwerp SD-WAN hangt samen met active / active verbindingen. Zoals vermeld levert TReNT Glasvezel fysieke verbindingen (passieve laag). De klant of zijn IT-partner zet daar een actieve laag op (switches). En precies daar komt SD-WAN om de hoek kijken. De term staat voor Software Defined - Wide Area Network. Het is een betrekkelijk nieuwe toepassing om optimaal gebruik te maken van (enige vorm van) redundante (glasvezel)infrastructuur.
Slimme software bepaalt de route en prioritering van al het IT-verkeer; dus de (verdeling van de) workload op beide tails van de ring en - als het (te) druk wordt - welke IT-toepassing voorrang krijgen. SD-WAN kunt u vergelijken met een verkeersregelaar die bepaalt wie als eerste door mag en via welke route. Ik zie dat de belangstelling voor en de implementatie van deze technologie snel toeneemt. Mogelijk een eye-opener voor die organisaties die hechten aan hoge beschikbaarheid van het bedrijfsnetwerk.
#3 Plotten van de route
Een grootzakelijke klant heeft besloten een redundant bedrijfsnetwerk af te nemen. Daarmee denkt hij verzekerd te zijn van een (zeer) hoge beschikbaarheid van zijn verbindingen. Wat er onder water gebeurd is in de praktijk echter een ander verhaal…
Waar glasvezel backbones lopen, en of “redundant” ook echt “redundant” is, is het best bewaarde geheim in de sector. Slechts enkele leveranciers van glasvezel, waaronder TReNT, hechten waarde aan maximale transparantie en delen hun glasvezel footprint met hun klanten. Waarom? Omdat glasvezel een “lifeline” voor de klantorganisatie vormt, een kritisch onderdeel van hun ICT-fundament.
Hoe wij dat doen? Heel eenvoudig; met een slimme softwaretool kunnen we informatie uit ons Geografische Informatie Systeem (GIS) halen, een database waarin ons gehele glasvezelnetwerk is gedigitaliseerd. De software bepaalt op basis van postcode/huisnummer combinaties automatisch (geografisch gescheiden) routes tussen klantlocaties. Deze importeren we vervolgens in Google Earth, waarmee we de klant inzichtelijk maken waar zijn glasvezelverbindingen precies lopen. Oftewel “van papieren -schijn- zekerheid”, ook wel SLA genoemd, naar tastbare, verifieerbare bedrijfsnetwerken.
#4 Afnemen bij één partij
Ook een oplossing, waarbij twee verschillende leveranciers van (glasvezel)infrastructuur worden ingeschakeld, kan in de praktijk een stuk schijnzekerheid opleveren. Niet alleen in de zin van het ontbreken van zicht op “samenvallende/kruisende“ tracés (“de onder-water-wereld”), maar ook in termen van uitval door gelijktijdig onderhoud van onderliggende netwerken.
Bij TReNT garanderen we (contractueel) het vermijden van gelijktijdig onderhoud op iedere vorm van redundante verbindingen. Oftewel: de klant wordt nooit “het kind van de rekening”.
Tot slot: “better be safe than sorry”
In deze blog heb ik u meegenomen in de wereld van redundantie. Het is een technisch, maar o zo belangrijk onderwerp, waar veel (meer) over te vertellen is.
Vraagt u zich af of een redundante infrastructurele oplossing past bij uw bedrijfsprocessen? Dan doe ik als ‘verzekeraar’ graag geheel vrijblijvend samen met u de risicoanalyse!