Tijdens graafwerkzaamheden kun je allerlei obstakels tegenkomen, zoals verontreinigde grond of archeologisch waardevolle objecten. Wet- en regelgeving verplicht ons en onze aannemers dan ook tot het..
‘Een glasvezelverbinding tussen twee locaties binnen twaalf werkweken opleveren? Uitdagende planning’, roep ik naar mijn collega. Alleen de gemeentelijke vergunningsvertrekking duurt gemiddeld al zes tot acht weken.
We beloven niets. Maar zetten wel alles op alles.
Hoe dat uitpakt? Projectleider en adviseur Harmen ten Kate-Busschers blikt terug.
Alleen beloven wat je kan waarmaken
Onze klant Bronkhorst High-Tech opent een nevenvestiging in Neede. Deze willen ze veilig en snel verbinden met hun hoofdlocatie in Ruurlo. Een dedicated glasvezelverbinding tussen de twee locaties is de beste oplossing. Om dit te realiseren moeten er nieuwe aansluitingen worden gegraven tussen de dichtstbijzijnde handholes – waar ons glasvezelnetwerk ligt – en de locaties van de klant. Ze willen zo snel mogelijk aan het werk op de nieuwe locatie en vragen ons of we binnen twaalf werkweken de verbinding kunnen opleveren.
Die uitdaging willen we wel aangaan, maar we doen geen beloftes. Bij de aanleg van een glasvezelverbinding komt namelijk het nodige kijken. Kom je vervuilde grond tegen, passen de werkzaamheden niet in de planning van de aannemer of verloopt de vergunningaanvraag niet zo snel, dan halen we die planning niet. Zit alles mee, dan is het mogelijk. We gaan direct na de ondertekening van de opdracht aan de slag met het realiseren van de dark fiber oplossing.
Welke route gaan we volgen?
Aan de hand van ons plan bekijkt onze aannemer samen met de klant en de toezichthouder van de gemeente de situatie op de locaties in Ruurlo en Neede. Welke route moet de glasvezelkabel afleggen? Waar moet de glasvezel het gebouw binnenkomen? Ook spreekt onze aannemer met de klant af wanneer toegang tot de ICT-omgeving nodig is.
Vergunning aanvragen
De aannemer verzamelt vervolgens alle informatie in een site survey (schouw-)document. Hiermee maken we de vergunningstekening definitief en vragen de vergunning aan. Dan start een wachtperiode die meestal zo’n zes tot acht weken duurt. In deze tussenperiode houden we contact met de klant over het proces en de voortgang. Voor het project van Bronkhorst High-Tech ontvangen we de vergunning gelukkig snel. Dat betekent dat de aannemer aan de slag kan. Het vertrouwen dat we de planning halen, groeit.
'Het ging sneller dan het licht'
grapt Harmen ten Kate.
Route afstemmen
In overleg met Bronkhorst High-Tech plant de aannemer de graafwerkzaamheden in. Ook bespreekt hij met hen de voorgestelde route over eigen terrein en in het pand. Toen bleek er nog een kleine wijziging nodig. We dachten dat we door de tuin moesten met de kabel, maar iets verderop ligt al een buis naar het pand, weet de eigenaar te vertellen. Daar kan de nieuwe glasvezelkabel nog wel bij in. De aannemer bekijkt de situatie opnieuw en we passen de route in de site survey aan.
De oplevering
Na goedkeuring van Bronkhorst High-Tech kan de aannemer aan de slag met de civiele werkzaamheden: honderdvijftig meter tracé graven, buizen leggen en tweehonderddertig meter glasvezelkabel blazen. We beperken de overlast zoveel mogelijk en komen geen oponthoud meer tegen. Lassen en verbinden van de kabels loopt ook gesmeerd. De OTDR-metingen, uitgevoerd door de aannemer, tonen aan dat de verbinding aan de eisen voldoet. Na deze technische oplevering ontvangt de klant een Ready for Use document van TReNT, dit is de formele oplevering. In dit document staan de technische gegevens, zoals lengte, demping en configuratie. Bronkhorst High-Tech heeft binnen twaalf weken een snelle en veilige verbinding tussen de vestigingen in Ruurlo en Neede. Missie geslaagd.
Kunnen we bij u ook zo snel leveren?
Hoe lang een oplevering duurt, is afhankelijk van veel factoren. Ligt onze kabel voor de deur, dan kan het in een paar weken. Moeten we nieuwe kabels graven, dan is een vergunning nodig. En dat kost wat meer tijd. Ook situationele omstandigheden, zoals weersomstandigheden, vervuilde grond of een spoorweg/waterweg op het graaftraject zijn van invloed. Maar ook het aantal aan te sluiten locaties. Vraag ons gerust vrijblijvend om advies voor uw situatie. U krijgt altijd een eerlijk antwoord.